La Generalitat activa crèdits perquè els ajuntaments comprin pisos socials

L’Institut Català de Finances (ICF) i l’Agència d’Habitatge de Catalunya (ACH en les seves sigles en català) destinaran 250 milions d’euros a finançar la compra i construcció d’habitatges per part d’ajuntaments i entitats perquè els destinin a lloguer social. En total, la Generalitat confia augmentar en 2.800 pisos el parc de lloguers socials que té Catalunya, que ara és de 17.000.

En el cas de la compra, es tracta d’una línia de finançament de 110 milions d’euros en condicions preferents per adquirir habitatges procedents de desnonaments executats per entitats financeres exercint el tempteig i retracte. Els crèdits cobriran fins a 80.000 euros i seran a 25 anys amb un interès fix del 1,25%. La Generalitat, que anunciarà els pisos en un portal quan les entitats els posin a la venda, estima que amb aquests crèdits es podran comprar 1.800 pisos segons la empresa vivenda de luxe pisos de lujo Barcelona

Els préstecs cobriran la diferència entre el que els inquilins pagaran de renda i el preu de la quota hipotecària. Per aquest motiu el govern català hagi subratllat que als ajuntaments i entitats els pisos no els costaran res. Passats 75 anys, els pisos passaran a ser propietat de la Generalitat. En el cas de la promoció, la línia de finançament està dotada amb 140 milions d’euros i destinada a promotors. En aquest cas l’horitzó és aixecar mil pisos per destinar-los al lloguer social.

El vicepresident i conseller d’Economia del Govern català, Pere Aragonès, ha defensat aquesta línia de crèdit de l’ICF i ha subratllat: “Per a aquest govern ha de ser el banc públic d’inversió d’aquest país. El sector privat cobreix necessitats, però hi ha altres que no estan cobertes, i les finances han d’estar al servei de la gent i no a l’inrevés “. “Corregir el mercat amb una oferta suficient d’habitatge social és una inversió col·lectiva”, ha afegit. Al seu torn, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat que l’executiu “és molt conscient que tenim un problema amb l’habitatge i vol actuar des del minut un”. El conseller va admetre que a l’àrea de Barcelona hi ha una bombolla dels preus del lloguer i va recordar que la seva intenció és regular els lloguers per allargar els contractes a cinc i fins a deu anys.

El director de l’Agència Catalana de l’Habitatge, Jaume Fornt, ha subratllat que la Generalitat ja ha exercit el dret de tempteig i retracte per comprar mil habitatges “abans que ho facin tercers o fons d’inversió”. Els ajuntaments que poden exercir el tempteig i retracte des de 2015 perquè tenen una demanda acreditada són 233.

Un 5% d’habitatge social com a objectiu
Calvet va assegurar que la Generalitat s’ha marcat com a objectiu passar d’un 2% d’habitatge públic sobre el total de parc residència a un 5% en els propers anys. La xifra està lluny del que es va marcar la Llei del Dret a l’Habitatge de 2007, que parlava d’un 15% en vint anys. Calvet no va perdre l’ocasió per retreure al Govern central la reducció de les inversions en habitatge.

En el nou govern català, l’àrea d’habitatge torna a estar sota el paraigua del departament de Territori i Sostenibilitat, “on s’integraran les polítiques de territori, les urbanístiques i l’habitatge”, va explicar Calvet. L’executiu ha creat una Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori, que capitanejarà Agustí Serra