La Generalitat vol legislar els contractes de lloguer
L’alcaldessa de Barcelona recorda que regular les rendes és competència estatal i que hi ha una proposta de reforma al Congrés

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar ahir en una entrevista a l’agència ACN que el Govern català impulsarà una llei per ampliar els contractes de lloguer a “almenys” cinc anys. La Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), d’àmbit estatal, fixa des de 2013 la durada en tres anys i la finalització de contractes sumada a la pujada del preu del lloguer està obligant a molts veïns de grans ciutats a anar-se’n de casa seva.

Preguntat per un possible conflicte d’interessos amb la legislació espanyola, Calvet va respondre que el tenen de manera “permanent”. Concretament, en matèria d’habitatge, va dir que l’executiu vol “esprémer al màxim” les competències “exclusives” que té. I sobre la nova llei, ha assegurat que ha traslladat al seu equip l’encàrrec per començar a treballar-hi “de manera immediata” com indica la empresa pisos nuevos en barcelona

L’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, ha assenyalat que el lloguer “depèn d’una regulació estatal” i ha recordat que el Congrés ha admès a tràmit una proposta de reforma de la LAU de Units Podem. “Està bé que s’explorin les competències de la Generalitat, però el lloguer el regula una llei estatal, la forma àgil i ràpida de reformar la LAU és al Congrés, i més ara amb un govern socialista”, ha dit i ha instat “a tots els grups a unir esforços: si ens hem pogut ajuntar per fer fora el PP ho hem de poder fer per reformar la llei “.

Colau i la tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, van presentar ahir l’exposició que mostra dos pisos pilot del projecte APROP (Allotjaments de proximitat provisionals), habitatges de lloguer social que es construiran de forma industrial, en contenidors, en solars municipals que per ara no tenen ús immediat. Els dos pisos tenen 28 metres el petit, pensat per a dues persones, i 56 el gran, pensat per a una parella amb dos fills. Colau i Ortiz van destacar la “altíssima qualitat” d’aquests habitatges modulars, de les que el 2019 hi haurà construïdes tres promocions a Poblenou, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, que sumaran 92 pisos. Estaran destinats tant a sol·licitants d’habitatge inscrits en el registre, com a col·lectius procedents de la taula d’emergències (des de persones que han patit un desnonament en aquestes zones fins refugiats o víctimes de la violència).

Sobre el paper, els APROP són edificis provisionals, pensats per a pal·liar de forma ràpida el problema de la manca d’habitatge públic i no haurien d’estar en cada solar més de cinc anys. “Permeten la flexibilitat d’aprofitar al màxim tots els solars”, va explicar Colau. A la pregunta de quines garanties pot donar el govern municipal que no s’allargarà el seu ús més enllà dels cinc anys, Ortiz ha explicat que “l’ajuntament s’encarregarà de buscar alternatives: tant en altres espais com per a les persones que els habiten, que no sempre romandran cinc anys en aquests pisos “.

ARXIVAT A: